tisdag 14 april 2009

Te är supernyttigt.


Te är supernyttigt och är bra för en mängd olika saker. Salongk.se ger dig 9 anledningar att dricka te.

1. Du håller dig ung längre. Te är rikt på antioxidanter, bland annat flavonoider, som skyddar cellerna från fria radikaler. Fria radikaler bildas normalt i kroppen, men de ökar vid stress, infektioner, sol, hård fysisk ansträngning, rökning och luftföroreningar. När för mycket fria radikaler bildas, utsätts cellerna för angrepp som kan leda till cancer och åldrande.

2. Te är långsamt uppiggande. Både grönt och svart te innehåller koffein, men bara ungefär hälften så mycket som i kaffe. Och medan koffeinet i kaffe ger en snabb koffeinskjuts på en gång, stiger koffeinhalten långsamt när du har druckit te. Tro oss, SalongK.se:s Emma Sundh tog en härlig kopp grönt te på kvällskvisten häromdagen och vaknade sedan upp klockan 03:30 - superpigg. Inte att rekommendera. Men att ta en kopp under dagen är perfekt!
Dessutom är te bra för mentala prestationer under lång tid - som att sitta vid datorn och skriva en hel dag, till exempel. Det sägs att japanska samurajer drack te eftersom de behövde vara alerta länge, och samtidigt avspända.

3. Du minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Te sänker halten av det dåliga kolesterolet LDL och motverkar plackbildningen i blodet. Det finns både bra och dåligt kolesterol. Det dåliga kolesterolet LDL kan sätta sig i blodkärlens väggar, täppa till dem och så småningom leda till hjärtinfarkt och stroke. Så drick te för hjärtats skull!

4. Te kan motverka demens.
Japanska kvinnor drabbas mer sällan av demens än kvinnor i andra världsdelar. En rapport från The American Journal of Clinical Nutrition Japan hävdar att det beror på tedrickandet.

5. Minskad risk för äggstockscancer.
I december 2005 kom en studie från Karolinska institutet, där forskare såg tecken på att te kan förebygga äggstockscancer. Studien är gjord på 61000 kvinnor och det tros vara teets halt av polyfenoler som skyddar cellerna.

6. Minskad risk för alla typer av cancer.
Te kan vara cancerförebyggande genom sitt innehåll av flavonoider och japanska studier visar att grönt te är en av de mest kraftfulla substanser som finns för att förebygga cancer, bland annat lungcancer.

7. Färre hål i tänderna.
I te finns fluor i små mängder och te kan därför verka kariesförebyggande.

8. Mindre risk för benskörhet.
Studier visar att tedrickande, äldre kvinnor har starkare skelett än icke tedrickande. Flavonoiderna i te anses vara den välgörande egenskapen även här.

9. Gå ner i vikt.
Grönt te triggar ämnesomsättningen, vilket gör att du lättare går ner i vikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar